DOLAR

34,3122$% 0.21

EURO

37,2200% -0.48

GRAM ALTIN

3.017,79%-0,07

BİTCOİN

฿%

ETHEREUM

Ξ%

RİPPLE

%

a
X

Prof. Dr. Naci Polat, Denizli’yi Anlattı!

PAÜ Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Naci Polat, TRT Radyolarında yayınlanan “Dünyanın En Güzel Yeri” isimli programa konuk oldu. Denizli’nin görülmeye değer doğal güzellikleri, kültürü, turizm potansiyeli ve sanayisi konusunda önemli bilgiler verdi.

Konuşmasında ilk olarak Denizli’nin zengin bir tarihi geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Naci Polat, su kaynaklarının fazla olması ve verimli toprakları ile kadim uygarlıklara ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Bu coğrafyada keşfedilmiş 50’ye yakın antik kent olduğunu söyledi. Başta Pamukkale olmak üzere, çevresinde bulunan üç önemli antik kentin, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Polat, sözlerinin devamında Denizli’ye en yakın antik kent olan Laodikeia hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Naci Polat şunları söyledi: “2003 yılından bu güne Laodikeia antik kentinin kazı çalışmaları, PAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şimşek hocamız ve ekibi tarafından yürütülmektedir. Çalışmalar kapsamında birçok önemli yapı ve tiyatro ayağa kaldırılmış ve aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Yaptığı çalışmalar ile Prof. Dr. Celal Şimşek hocamızın dünya arkeoloji tarihine geçtiğini söyleyebiliriz.”

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Naci Polat, Pamukkale ile ilgili pek bilinmeyen ilginç bir bilgiyi dinleyenlerle paylaştı. Pamukkale antik dönemdeki adıyla Hierapolis ile ilgili birçok rivayetin olduğunu ancak bunlardan en çarpıcı olanlardan birinin burada cehennem kapısının bulunması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Polat, “Rivayetlere göre, cehennem kapısından girildiği zaman üç başlı cehennem köpeği Kerberos’un zehri sebebiyle giren kişi ölüyor ve Hades’e kurban ediliyor. Antik dönemde din adamları dini törenlerde hayvanlar ile birlikte mağaraya girerlerdi. Hayvanlar ölürken kendileri sağlam bir şekilde çıkarlardı. Bu durumun, 2013 yılından sonra yapılan çalışmalar ve gaz ölçümleri sonucunda Pamukkale’ye beyazlığını veren termal suyun çıktığı Cehennem Kapısı’ndaki karbondioksit gazı nedeniyle buraya giren canlıların zehirlenip hayatını kaybettiği ortaya çıkıyor. Geceleri, havadan ağır olan karbondioksit gazının zemine inmesi sebebiyle hayvanların, bu gazdan daha fazla etkilendiği ve bu yüzden zehirlendiği, hayvanlara göre daha uzun boylu olan din adamlarının ise bu gazdan daha az etkilendikleri için hayatta kalabildikleri anlaşılmıştır.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Büyükşehir’den yarıyıl tatiline özel tiyatro şenliği!

HIZLI YORUM YAP

r