DOLAR

32,6049$% 0.39

EURO

34,8545% 0.33

GRAM ALTIN

2.495,26%0,45

BİTCOİN

2109707฿%5.67998

ETHEREUM

101024Ξ%3.79416

RİPPLE

16.27%2.55868

a
X

HİSARKÖY MAHALLESİ İÇİN YAZDI

Türkiye’de her geçen gün artması beklenen, doğaya gösterilen saygı ve insan sağlığına daha iyi geleceği düşünülen ekolojik köyler konusuna Dr. Devrim Alkaya Sarayköy ilçesinde bulunan Hisarköy’ü örnek gösterdi.

Hisarkoy- Attuda neden bir Şirince olmasın? Diye soran Dr. Alkaya, “Bu konuda neler yapılabilir yerel yönetim- Belediyelerimiz ve muhtarlık ve Turizm müdürlüğü, İl Tarım müdürlüğü, Turizm dernekleri, Üniversite ve turizmciler bir araya gelirse başarılı bir proje ile kentimiz bir turizm köyü kazanır” dedi.

Hisarköylu Balıkçı Rüştü Usta Yaylalı’nın objektifinden Hisarköy fotoğrafların paylaşarak köy hakkında bilgileri de tazeleyen Dr. Alkaya, herkesi burayı ziyaret etmeye davet etti.

Doç. Dr. Devrim Alkaya’nın yazısının tamamı şu şekilde.

Bir gün Afrodisiasa Babadağ üzerinden gidin, Hisarköy’e uğrayın. Geçmisin izlerine tanık olun.

Attuda Antik Kenti

Attuda (Hisarköy) Denizli ili, Sarayköy ilçesi sınırları içerisinde ve ilçenin yaklaşık 17 km. güneybatısında yer almaktadır. Antik dönemde, Caria ve Frigya arasında bir sınır kentidir.

Çürüksu vadisinde bulunan Tripolis ve Laodikeia’yı Aphrodisias’a bağlayan en kısa yol Attuda’dan geçmektedir. Kentin ilk kuruluşu hakkında kesin bir bilgi bulunmamasına rağmen Lykos vadisinde kurulan kentlerle çağdaş olduğu ve Hellenistik dönemde kurulmuş olduğu tahmin edilmektedir. Lykos vadisindeki kentler ile Aphrodisias arasındaki ticari, ekonomik ve sanatsal iletişimleri kurmada önemli bir rol oynamıştır. Antik kaynaklarda Attuda’dan Men kültü olduğu, bu tanrıya ait bir tapınak yapılarak tapınıldığı, tapınak içinde at üzerinde tanrı Men ‘e ait heykel bulunduğu yazılmaktadır. Ayrıca, Zeus, Apollon, Dionysos ve Asklepios heykelleri ile Artemis Anaitis kültünün de Attuda’da bulunduğunu antik kaynaklar yazar. Antik kentte imparatorluk öncesi ve sonrasında sikke basılmıştır.

Günümüzde antik kentin bulunduğu alanda Hisarköy yer aldığından yüzeyde pek kalıntı görmek mümkün değildir. Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bazı eserler kurulan müze deposunda teşhir edilmektedir.

Yasayan tarih Hisarköy kentimizi ziyaret eden araştırmacı ve meraklı gezginlere tavsiye edilir.

Doç Dr. Devrim Alkaya

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MÜFTÜLÜK DUYURDU CAMİLERDE 5 VAKİT NAMAZA BAŞLANDI

HIZLI YORUM YAP

r