DOLAR

32,5971$% 0.34

EURO

34,8203% 0.18

GRAM ALTIN

2.510,49%1,06

BİTCOİN

฿%

ETHEREUM

Ξ%

RİPPLE

%

a
X

SARAYKÖY PAZARINDA KURBAN PAZARLIĞI

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısı ile Sarayköy ilçesinde kurulan hayvan pazarına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Sarayköy ilçesinde kurbanlık koyun yetiştiriciliği yapan vatandaşların ağırlıkta olduğu Kurban Pazarında, satıcılar halinden memnun vatandaşlar ise en uygun kurbanlığı bulmanın peşinde.  Pamukkale Üniversitesi Sarayköy Yerleşkesi hemen arkasında bulunan alana kurulan pazarda, Kurban Bayramına bir hafta kala hayvanların büyük çoğunluğu satılmış durumda. Satıcılar kurbanlıklardan en az Bin Sekizyüz Lira ile İki Bin Beşyüz lira arasından değer biçerken, vatandaşlar ise pazarlık yapıp en besili kurbanı en uygun fiyata almanın peşinde. Korona virüs önlemleri doğrultusunda eski usul tokalaşarak pazarlığın yapılmadığı Pazar, özellikle sabah saatlerinde en hareketli dakikalarını yaşıyor.

Veteriner hekim Faruk Gökçe, kurbanlık olarak seçilecek hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış, hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi gerektiğini vurguladı.

 “KURBANLIKLARIN GÖZLERİNE DİKKAT!”

Öncelikle dişi erkek hayvan önce ona kontrol etmek gerektiğini dile getiren Veteriner Hekim Faruk Gökçe, “Daha sonra hayvan yemliklerde yeminin durumuna bakmak lazım. Gözlerine bakmak gerekiyor arıza var mı çapaklanma yapışma var mı bu tür özelliklerine bakılmalıdır. Burunlarında sümüklenme var mı gözlemlemeniz gerekir. Sıcak havalarda hayvanlar karından soluma yapar ancak Akciğerlerin de problem olduğunda karından soluma yapar. En çok karşılaşılan durumdur. Hayvanın akciğer teneffüsü yapması lazım böyle hayvanlarda karından soluma karın bölgesinde nefes alır gibi inerçıkar karın bölgesi en çok karşılaşılan diğerlerinden bariz ayrılır” dedi.

“KÜPELİ HAYVAN OLMASINA DİKKAT EDİN”

Ayrıca hayvanlarda hırıltı olup olmadığını dikkat etmelerini belirten Gökçe; “ Hırıltının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hırıltılı hayvan sağlıklı değildir. Küçük hayvanlarda dişlerden anlayamazsın. Satın alınacak hayvanın vücudunun herhangi bir yerinde bir sakatlık bulunmamalıdır. Küpeli hayvan almanız gerekiyor. Kaç yaş küçükbaş 1 yaşında olmalıdır. Keçilerde 2 yaşın içinde olması gerekir. Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşında olmalıdır. Hayvan pazarlarında kemikleri sayılabilen almamak lazım genelde hasta hayvanlardır. Besisi almamıştır. Akciğerleri dolaşım sisteminde arıza vardır. Etleri güzel olmaz. Besili hayvanlar gösterişli olur et kalitesi iyi oldu. Son olarak pandemi döneminde ilaç sıkıntısı söylentilerinin olduğunu ancak Veterinerlik ilaçlarında sıkıntının olmadığını belirterek sadece biraz maliyetlerin artış gösterdiğini dile getirdi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SARAYKÖY’DE TRAFİK KAZASI : 1 YARALI

HIZLI YORUM YAP

r